K±cik kucharski Nefrectinie. 

Shiart-artystycznie

Czyli co robiê, gdy mam kuchniê tylko dla siebie!

Uwielbiam przebywaæ w kuchni. Uwielbiam obieraæ, kroiæ, siekaæ, przecinaæ, przelewaæ, odlewaæ, mieszaæ, miksowaæ. Taka moja ma³a obsesja. Nie mogê siê doczekaæ, kiedy w koñcu bêdê mia³a w³asne mieszkanko i w³asn± kuchniê. Wtedy bez koñca bêdê mog³a pichciæ i przyrz±dzaæ dania w kuchni, bez obaw, ¿e kto¶ przyjdzie, skrytykuje moj± pracê lub bêdzie zagl±daæ mi przez ramiê (nie znoszê, gdy kto¶ patrzy jak co¶ krojê/gotujê!)

Nie mówiê, ¿e bêdê wrzucaæ tutaj co¶ notorycznie, czêsto i obficie. Niestety dania, które wysz³y tylko i wy³±cznie spod mojego no¿a, pojawiaj± siê u mnie nie za czêsto A i wtedy nie zawsze pamiêtam, by sfotografowaæ swoje dzie³o.

Na koniec powiem, ¿e marzy mi siê wielka przestronna kuchnia z wysp± na ¶rodku i pe³nym wyposa¿eniem.

Dobra, jedziemy!

*******************

Dzi¶ bez szaleñstw. Jak na z³o¶æ przez ostatnie godziny chodzi³am z my¶l± "zjad³abym co¶ s³odkiego". Wiadomo jednak, ¿e ob¿arstwo nie pop³aca, zawsze mam wyrzuty sumienia po zjedzeniu czekolady. Dlatego postawi³am na co¶ bardziej po¿ywnego.

P³atki owsiane z bananami, truskawkami i bakaliami



Dlaczego jest tak dobre i cenne?
P³atki owsiane to bogactwo witamin i minera³ów. To ¼ród³o magnezu, ¿elaza i witamin, potrzebnych do prawid³owego funkcjonowania organizmu. Banany s± ¼ród³em potasu, b³onnika i witaminy C. Dziêki cukrom prostym, dodaj± nam energii. Chyba ka¿dy wie o pozytywnych w³a¶ciwo¶ciach bakalii Orzechy poprawiaj± pamiêæ i dbaj± o serce, morele s± dobre dla odchudzaj±cych siê, a rodzynki chroni± przed osteoporoz±.

Z czego korzysta³am?
(ilo¶æ oraz wypisane poni¿ej sk³adniki zale¿ne s± od naszych potrzeb i mo¿liwo¶ci)
rodzynki, ¿urawina, orzechy, ³uskany s³onecznik, migda³y, banany, truskawki, p³atki owsiane, mleko, woda, li¶cie "¿ywej" miêty.

Jak?
Do garnka wlewamy wodê, dodajemy rodzynki, ¿urawinê (mog± byæ równie¿ suszone morele). Czekamy a¿ wszystko zacznie siê gotowaæ. Nastêpnie dodajemy p³atwki owsiane, mieszamy i czekamy a¿ p³atki spêczniej± i bêd± miêkkie. ¦ci±gamy z gazu. Mo¿liwy nadmiar wody ostro¿nie zlewamy. Do miseczki wrzucamy gar¶æ posiekanych orzechów, migda³ów lub ziarna s³onecznika. Dodajemy nasze p³atki z rodzynkami. W kostkê kroimy banany oraz truskawki (pierwszy raz jad³am to tak¿e z truskawkami. by³o jeszcze lepsze. szkoda, ¿e to owoc sezonowy). Równie¿ dodajemy do miseczki. Zalewamy zimnym mlekiem.
Uwaga - Jestem maniakiem miêty, dlatego zerwa³am z ga³±zki kilka listków, obmy³am i drobno posiekane tak¿e doda³am do miseczki. Czuæ by³o wspania³y aromat miêty, który ³adnie komponwa³ siê z owocami. Jednak je¶li kto¶ nie przepada za t± ro¶link±, odradzam ; )

Smacznego! dnia ¦ro 18:41, 26 Cze 2013, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz tutajpoczkategori
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sliwowica.opx.pl